Voor investeerders

Zet onze pluspunten om in uw concurrentievoordeel!

Oostbelgië, met net geen 90.000 inwoners, grenst aan het Koninkrijk Nederland, de Bondsrepubliek Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg. Oostbelgië kan pronken met een hele reeks pluspunten die ergens anders niet zo dadelijk terug te vinden zijn en die door de ondernemingen die zich in deze regio willen vestigen, omgezet kunnen worden in een concurrentievoordeel:

1.  Gunstige geografische ligging

Gelegen in het hart van Europa, bereikt men vanuit Oostbelgië in slechts 4 uurtjes rijden met de vrachtwagen meer dan 40 miljoen consumenten. Dit staat gelijk aan ongeveer 20 % van de Europese koopkracht binnen de uitgebreide Europese Unie.

De onmiddellijke nabijheid van de Europese verstedelijkte (industrie)gebieden en belangrijke economische centra, zoals het Ruhrgebied, Aken, Luik, Brussel en Luxemburg, is een belangrijke factor voor de plaatselijke economie.

2. Uitstekende infrastructuur

Oostbelgië biedt via de autosnelwegen E40 (Brussel-Luik-Keulen) en E42 (Rijsel-Namen-Trier) een directe aansluiting op het Europese snelwegnet. Vijf luchthavens, de op één na grootste binnenhaven van Europa (Luik), net als meerdere grote spoorwegstations (met TGV-aansluiting) liggen in geen tijd binnen uw bereik. Oostbelgië telt aantrekkelijke, goed ontsloten industrie- en nijverheidsterreinen die voldoen aan de meest diverse vereisten.


3. Veelzijdige opleiding op hoog niveau

Als gevolg van de politieke bevoegdheden voor Onderwijs, Opleiding en Tewerkstelling zit de wetgever in Duitssprekend België dikwijls op één lijn met het bedrijfsleven. Daardoor kan er meestal sneller en flexibeler ingespeeld worden op nieuw ontstane behoeftes en op veranderingen die zich voordoen.

De behoefte aan scholing wordt ingevuld door een breed uitgewaaierd aanbod van opleidingen voor de primaire en verdere vorming. Meerdere universiteiten, talrijke hogescholen, opleiding- en kenniscentra, onderzoek- en ontwikkelingsinrichtingen, net zo goed als wetenschapsparken, liggen dicht in de buurt.

4. Meertalige bevolking

Oostbelgië bevindt zich op de scheidingslijn tussen verscheidene taalgebieden (Duits, Frans, Nederlands, Luxemburgs), zodat het merendeel van de bevolking deze talen in diverse combinaties beheerst, dikwijls nog aangevuld met een goede kennis van het Engels. Ook het cultuurgevoel van de lokale bevolking werkt bevorderlijk op het grensoverschrijdende denken en handelen. Deze mensen zijn immers zowel met de mentaliteit van de Germaanse als met die van de Romaanse cultuurkring erg goed vertrouwd.


5. Stabiel sociaal kader

De gemeenschappelijke basisconsensus tussen werkgevers en werknemers staat borg voor sociale stabiliteit waardoor het economische ageren in Oostbelgië een duwtje in de rug krijgt.

6. Hoge levenskwaliteit

De "in-between"-situatie waarin Oostbelgië zich bevindt, maakt het mogelijk om de verstedelijkte gebieden, dichtbij en in het buitenland, op een snelle en economische manier te bewerken, zonder de nadelen van een vestiging in de agglomeratie zelf er bij te moeten nemen. Het fascinerende landschap van Oostbelgië betovert door haar veelzijdigheid en schoonheid.

Een gevarieerd cultuur- vrije tijd- en sportaanbod, en niet te vergeten de buitengewone gastronomie, maken van Oostbelgië een kwalitatief hoogstaande vestigingsplaats.

Indien wij uw interesse hebben opgewekt en u graag meer inlichtingen wilt, neem dan even contact met ons op.

 

  >>

Die IHK Eupen-Malmedy-St. Vith und

ihre Premium Partner

Kabelwerk
Eupen AG

 

THG Group

THG group

     

Hydro Extrusion Raeren AG

 
ihre strukturellen Partner

Securex
Sozialsekretariat

 

Grenz-Echo
 

     

 

KAS Eupen

 

KBC
Bank & Versicherung

     

 

Car Avenue

 

heißen Sie herzlich willkommen.


For Investors
Our regional advantages
go >>>

Thematische Dossiers
Informationen für die Betriebspraxis
mehr >>>

Unternehmertreffen
Die nächsten Termine
mehr >>>

Weiterbildung
Die nächsten Termine
mehr >>>

Exportsprechtage
Die nächsten Termine
mehr >>>

Interessenvertretung
und Trägerschaften
mehr >>>

Standortförderung

Promoting Eastbelgium worldwide
go >>>