Business

Oostbelgië: economische regio met toekomst

De drie steden - Eupen, Malmedy en Sankt Vith - vormen de demografische en economische poel van Oostbelgië. Daarnaast hebben zich kleinere, maar daarom niet minder interessante centra ontwikkeld - vooral op basis van lokale bijzonderheden. In die drie handelscentra vinden we op verschillende plaatsen middelpunten van economische activiteit, waardoor Oostbelgië zich onderscheidt door een brede waaier aan activiteiten.

Door de goede verbinding met het nationale en internationale wegen- en communicatienet, door de nabijheid van economische concentratiegebieden zoals het Ruhrgebied of het Maasbekken en van centra met industriële knowhow (Aken, Luik, enz.), door het Intercitystation en -niet in het minst- door zijn volledig ontsloten industrie- en handelszones, heeft Eupen zijn economische uitgangssituatie kunnen consolideren en uitbreiden.

De economische activiteiten in het Land van Eupen worden gedomineerd door de producerende en verwerkende sector, met nadruk op de metaal- en kunststofverwerking, de machinebouw, de productie van viltdoek en de voedings- en genotsmiddelenindustrie. Door de belangrijke rol als locatie voor industriële productie heeft de dienstensector (financiën, transport, media, enz.) en de detail- en groothandel zich in het kanton Eupen voortdurend kunnen ontwikkelen.

Sankt Vith, gelegen in het zuiden van de Duitstalige Gemeenschap, draagt vandaag nog deels een agrarische stempel, waarbij de progressieve verschuiving van kleinere hoeven naar grote bedrijven met aangepaste moderne technologie en infrastructuur een duidelijke verandering in de landbouwsector mogelijk maakte.

De sterk industrieel gerichte bewerking en verwerking van een andere natuurlijke grondstof van het gebied, hout, heeft eveneens een positief effect op de economische situatie van het kanton Sankt Vith. Vandaag al vertegenwoordigen het bouwwezen en het toerisme met al hun facetten belangrijke economische middelpunten in dit gebied. Sankt Vith heeft zich omwille van de nabijheid van Luxemburg en Trier ontwikkeld tot een handelscentrum (meubelen van massieve eik, enz.).

Bovendien vallen er succesvolle ontwikkelingen op te tekenen in de metaalverwerking, de voedingsindustrie alsook in de ambachtelijke sector, die in het omringende binnen- en buitenland wordt geloofd om zijn capaciteiten en de hoge kwaliteit.

Malmedy wordt ook vandaag nog gekenmerkt door de traditionele papierindustrie. De voorbije decennia zijn de visteelt, de bouwsector, de metaalverwerking, de ambachtelijke sector en de detailhandel samen steeds belangrijker geworden voor de economische ontwikkeling van het kanton Malmedy. Daarnaast heeft het toerisme een plaats veroverd als belangrijke economische factor voor de regio Malmedy.

Het natuurreservaat "Hoge Venen" heeft interesse gewekt als het meest ongerepte veen- en heidelandschap van Europa, wat rechtstreeks afgestraald heeft op het zuidelijke deel van de Oostkantons.

 

  >>

Die IHK Eupen-Malmedy-St. Vith und

ihre Premium Partner

Kabelwerk
Eupen AG

 

THG Group

THG group

     

Hydro Extrusion Raeren AG

 
ihre strukturellen Partner

Securex
Sozialsekretariat

 

Grenz-Echo
 

     

 

KAS Eupen

 

KBC
Bank & Versicherung

     

 

Car Avenue

 

heißen Sie herzlich willkommen.


For Investors
Our regional advantages
go >>>

Thematische Dossiers
Informationen für die Betriebspraxis
mehr >>>

Unternehmertreffen
Die nächsten Termine
mehr >>>

Weiterbildung
Die nächsten Termine
mehr >>>

Exportsprechtage
Die nächsten Termine
mehr >>>

Interessenvertretung
und Trägerschaften
mehr >>>

Standortförderung

Promoting Eastbelgium worldwide
go >>>